Vertigo başlı başına bir hastalık değil; birden çok hastalığın ortak belirtisi olabilir. Teşhisi en zor olan rahatsızlıklar arasında sayılabilir. Baş dönmesinin şeker hastalığıyla tansiyon yüksekliği ile veya tansiyon inmesi ile böbrek hastalıkları ile karaciğer hastalıkları ile hatta beyin Sinir hastalıklarıyla yakından ilişkisi olduğundan dolayı tek bir branşta Vertigo baş dönmesi incelemesi başarılı sonuçlar vermeyebilir. Her branş ayrı ayrı inceleme yapmalıdır. Örneğin nöroloji uzmanı, metabolizmayı inceleyen dahiliye uzmanı kulak burun boğaz uzmanı ortak bir çalışma yapabilirler.
Ortaya çıkan fenomenler açısından farklı yaş kilo ve cinsiyetteki hastalarda belirtiler değişiklik göstermektedir. Vertigo fiziksel dengeyi bozar. Sanki hızla hareket eden bir araçtan düştüğünüz andaki baş dönmesine benzer bir belirti gösterir. Bazen de yürürken dengeniz bozulabilir. Bir anda deprem olduğu hissine kapılırsınız. Vertigo’nun beyin tümörü ile benzer belirtileri olduğundan; durumun netleşmesi için tetkiklerin yaptırılmasına yarar vardır. Günümüzde bu tür testler çok kolay yapılmaktadır.
Vertigo Varlığında tıbbi Yardım Ne zaman Alınmalıdır?
Baş dönmesinin takip eden mide bulantısı kusma meydana gelmişse ve şiddetli baş ağrısı ortaya çıkmışsa ciddi bir durum söz konusudur Baş dönmesine eşlik eden terleme kalbin hızlı atması vücudun titremesi bacaklarda güçsüzlük, göğüs ağrısı sırt ağrısı gibi semptomlar, kalp krizi belirtileri olduğundan, vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Bazen de KBB alanına giren kulak iç zar sorunları yüzünden de baş dönmesi ortaya çıkabilir. Bu durumun sürekli seyretmesi; kronik tansiyon hastalarında sık olur. Böbrek hastalarında da sık sık baş dönmesi olabildiği gibi; beyin- sinir ağlarındaki sorunlar ve iç kulak-beyin arasındaki bağlar zarar gördüğünde yine baş dönmesi olur.
Doktorun Yapacakları
Doktorunuz kan testinize bakacaktır. Kanda pıhtılaşma araştırılacak kanın biyokimyasal durumu incelenecektir. Boyun damarlarının ve başın ultrasonu çekilecek beyin MRI istenecektir. Sonuçlara göre; dolaşım bozukluğu varsa dolaşımı düzeltecek kan sulandırıcı ve damar genişletici ilaçlar verilebilir. Vertigo sinirlerden kaynaklı ise sinir ağındaki haberleşmede meydana gelen iletişim aksaklıklarını giderecek gama-aminobütirik asit ilaç reçeteye dahil edilebilir. Orta yaşın üzerindeki kadınlarda menopoz dönemi baş dönmeleri sık sık meydana gelmekte kadındaki kan kaybı sebebiyle olmaktadır. Menopoz döneminde meydana gelen hormonal değişimlerin dengelenmesi için doktorunuz hormon ilaç desteği verebilir. Baş dönmesi Meniere hastalığına bağlı olarak geliştiyse doktorunuz büyük ihtimalle ilaç verip size tuzu ve kahveyi yasaklayacaktır. Vertigoyu hangi yiyecek ve içecekler Tetikler? Genellikle aşırı tuzlu yiyecekler, çikolata, aşırı sigara, alkol ve çay-kahve vertigoyu tetikler. Zaman zaman meydana gelen ani yer sarsıntısına benzer deneyimler; vertigo hastalarının, yüksek ve tehlikeli alanlarda çalışmasını engeller. Bu kişilerde ani denge kayıpları olmakta ve kısa bir süre sonra durum normale dönmektedir. Bu hastalık belirtisinin altında yatan neden iyice ortaya çıkarıldıktan sonra hastalık tedavi edilebilir ve baş dönmesi ortadan kaldırılabilir.