Tiroidiniz varsa nasıl anlaşılır merak ettiniz mi? Hipertiroidiniz ve tiroid sorununuzun olduğundan şüphe ediyorsanız, bunu anlamanın birkaç yolu var. Bu içeriğimizde Tiroid semptomlarına ve Tiroid tedavilerine genel bir bakış getireceğiz. Hastalıkla ilgili araştırmalar yaparak Tiroid hastalığının belirti ve tedavi yollarını siz değerli okurlarımız için bilgi verecek yeterlilikte araştırdık. İyi haber şu ki; Hipertiroidizm ilaçla tedavi edilebilir.
En yaygın tedavi hataya hormon verilmesidir. Doktora gittiğinizde doktorunuz tiroid hormon seviyelerini görmek için kan testi isteyebilir. Ek teşhis yöntemleri arasında ultrason da vardır. Ortalama 20-30 dakika içinde sonuçlar belirir. Tiroid hormonları metabolizma üzerinde çok etkilidir. Enerji akışını da düzenleyen bu bezdir. Dolayısı ile Tiroid bezinin işlevinin bozulması hastada ileriki süreçlerde farklı hastalıkları ortaya çıkarabilir.
Hipertiroidi Belirtileri ve Hastanın İzleyeceği Prosedürler
Hipertiroidi belirtilerine bakıldığında, en yaygın belirtiler arasında kalp atış hızının artması, genel yorgunluk ve şişmanlama yer alıyor. Ayrıca, tirotoksik kriz adı verilen hipertiroidizmin bir komplikasyonunu olan nabız yüksekliği de belirtiler arasındadır.
Bununla birlikte korkmanıza gerek yoktur çünkü semptomlara rağmen, hipertiroidizm genellikle tedavi edilebilir ve sağlık için önemli bir risk oluşturmaz. Boyun şişmesi tiroid büyümesi sonucudur. Hipertiroidizmin bazı semptomları o kadar belirsizdir ki depresyon veya bunama ile karıştırılabilirler. Görme kaybı bile hipertiroidizm belirtisi olabilir. Doktorunuz durumu belirlemek için çeşitli testler yapabilir.
Hipertiroidizmin en yaygın nedeni, bağışıklık sisteminin tiroide saldırdığı ve tiroidin çok fazla tiroid hormonu üretmesine neden olduğu bir durum olan Graves hastalığıdır. Nadir rastlanan bir durumdur ama tiroid bezi çok fazla hormon üreten nodüller geliştirebilir. Eğer sizin de nodülleriniz varsa, teşhis için bir doktor tarafından kontrol edilmeniz önemlidir.
Tiroid bezi, boyunda yer alan kelebek benzeri küçük bir bezdir. Vücut ısısını düzenleyen hormonları üretmek onun görevidir, ancak tiroid aşırı aktif olduğunda pek çok hoş olmayan semptomlara neden olan hormonlar üretir. Tipik olarak 20 ila 40 yaş arasındaki kadınları çok olumsuz etkiler. Hipertiroidizm belirtileri yorgunluktan aşırı terlemeye yol açar. Hastalık, bağışıklık sisteminin bu beze saldırması ile gelişir ( haşimoto hastalığı).
Şiddetli vakalarda, tiroid hipertiroidi başka tıbbi sorunlara yol açabilir. Hipertiroidi tedavisi, kolaydır ve ilaçlarla ve beslenme alışkanlığını değiştirerek yaşam tarzı değişikliği uygulayarak yapılabilir. . Vücut, tiroid bezinin aşırı düzenlenmesine neden olan antikorlar üretir. Antikorlar genellikle enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur, ancak Graves hastalığında tiroid bezinin tiroid aktivitesini kontrol etmesini durdurur ve tiroid hormon düzeylerinin artmasına neden olur. Bağışıklık sistemi antikorların neden yapıldığını bilmediğinden tıbbi tedavi gerekir.
Tiroid Tedavi Seçenekleri
Doktor hipertiroidizm teşhisi koyduktan sonra tedavi seçenekleri değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaç, radyoiyot tedavisi, cerrahi ve tiroid hormon replasmanı yer alır. Durum ciddi ise tedavi ömür boyu sürebilir. Hasta tedavi edilmezse ne olur? Graves hastalığının neden olduğu hipertiroidizm, eğer tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir, ancak tedavi ile birçok hasta tam sağlığına kavuşmuştur. Kolay tedavi yöntemleri de oldukça gelişmiş durumda iken, tedavi olmamak birçok hastalığa kapıyı aralayacaktır. Elbette herkes için aynı hastalıklar ortaya çıkmayacaktır ama vücut dengesini bozan her tür faktör; bir diğerini tetikler.