Ketojenik diyet nedir, ne gibi faydaları vardır? Nu konu hakkında size işe yarayacak bilgiler vermek istiyoruz değerli okurlar. Biliyorsunuz ki her diyetin amacı farklıdır. Kilo vermek ve belirli hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmakla ilgileniyorsanız, arayışınız sürecinde Ketojenik diyet nedir sorusunu da sormuş olabilirsiniz. Bu diyet son yıllarda popüler olduğu için her yerde bu diyetle ilgili yazılar bulabilirsiniz. Ancak bu konuda daha iyi ve derli toplu bilgi almak için bu makaleyi okuyarak bu diyet hakkında her şeyi öğrenebilirsiniz. Diyetin bir özelliği üzerinde de durmak istiyoruz, ketojenik diyet Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet, az miktarda yağ ve yüksek miktarda protein tüketmeni içeren bir yemek felsefesidir. Diyetin çalışma prensibi; vücudunuzu birincil yakıt kaynağı olarak depolanmış yağları yakmaya zorlar. Vücudunuzun ürettiği ketonlar zararsızdır ve idrarınızda, nefesinizde ve kanınızda tespit edilebilir.
Diyetinizdeki karbonhidrat, insülin ve kan şekeri seviyesini belirleyecektir. Buna rağmen, Ketojenik Diyetin insülin seviyelerini ve kan glikoz seviyelerini düşürmeye yardım ettiğinde dikkat edin. Ayrıca bu diyetin diyabet kontrol nöbetleri olan insanlara yardımcı olduğu gösterilmiştir. Diyet vücudunuzun daha hızlı yağ yakmasına ve daha az insülin salgılamasına neden olarak organlarınızı kanserlerden koruyabilir. Ketojenik diyet herkes için uygun değildir doktor onayı gerektirir.
Ketojenik Diyette Neler Yiyorsunuz?
Ketojenik diyette neler yiyebilirsiniz? Birçok insan meyveyi şeker oranı yüksek bir yiyecek olarak düşünüyor ancak bu doğru değildir. Bu diyette meyve yiyebilirsiniz, kavun, ananas, armut, muz ve tropik meyveler gibi düşük şekerli meyveleri seçmek en iyisidir. Meyve büyük bir lif, C vitamini kaynağıdır. Sebzeler öğünlerinizin büyük bir bölümünü oluşturmalıdır. Nişastasız sebzeler keto diyetinin temelidir. Kalorileri düşüktür ve hücreleri serbest radikal hasarından koruyan antioksidanlar içerir. Nişastasız sebzeleri yemek için, fincan başına sekiz gramdan az net karbonhidrat içerenleri seçmelisiniz. Nişastasız sebzeler, brokoli, karnabahar, yeşil fasulye, dolmalık biber, ıspanak ve lahana olarak sıralanabilir. Kaçınılması gereken diğer yiyecekler arasında işlenmiş et var, çünkü kalbiniz için işlenmiş et iyi olmayabilir ve kansere yakalanma riskinizi artırabilir.
Ketojenik Diyetin Temel Amacı Nedir?
Ketojenik diyet 1920’lerden beri var ve genellikle epilepsili çocuklara ve yetişkinlere reçete ediliyor. Bugün, yaygın olarak bir kilo verme diyeti olarak lanse ediliyor. Az yağlı bir menüyü tüketmeyi, karbonhidrat açısından zengin gıdalardan kaçınmayı, protein ve işlenmemiş yağ açısından zengin gıdaları yemeyi içerir. Bu diyette bulunabilecek yiyecekler arasında et, peynir, yumurta ve çoğu meyve türü vardır.
Kilo vermek için ketojenik diyet büyük miktarda protein gerektirir, bu nedenle vücudun metabolizmasını desteklemek için yeterli lif tüketmek lazımdır. Protein alımı ne kadar olmalıdır? Kaç kilo iseniz kg başına kabaca 1.5 gram protein olmalıdır. 100 kilo iseniz günde 150 gr alabilirsiniz. Yeterince demir almak için kırmızı et, sakatat ve yumurta yemelisiniz. Ketojenik diyet için isteğe bağlı diğer bazı yiyecekler arasında yeşil yapraklı sebzeler kuruyemişler ve nişastalı sebzeler bulunur.
Keto ve Ketojenik Arasındaki Fark Nedir
Ketojenik diyet ile geleneksel düşük karbonhidratlı diyet arasındaki temel ayrım, izin verilen karbonhidrat miktarıdır. Tüm meyveler karbonhidrat bakımından yüksek olsa da, onları küçük porsiyonlarla sınırlayabilirsiniz. Aynı şekilde, keto diyeti dolmalık biber, salatalık, kereviz ve karnabahar gibi birçok sebzenin alımını sınırlar. Brokoli fincan başına altı gram karbonhidrat içerirken karnabahar sadece bir tane içerir. Ketojenik diyette şeker ve işlenmiş gıdalar da yasaktır, ancak stevia ve şeker alkolleri kabul edilebilir ikamelerdir.
Her iki diyet de kilo kaybını teşvik edebilirken, bunlardan sadece birinin uzun süreli kilo kaybı için etkili olduğu kanıtlanmıştır. Diyet; kilo kaybı sırasında kolesterolde geçici artışlara neden olabilirken, diğer lipidleri ve kardiyovasküler risk faktörlerini iyileştirir. Diyet kilo verme sırasında kolesterolde geçici bir artışa neden olsa da, genel kolesterol seviyeleri düşürülebilir ve kan şekeri ve glikoz seviyeleri iyileşir. Ketojenik diyet güvenli midir? Bu tür bir diyetin kullanımı düşünüldüğünde ortaya çıkan bir soru, diyetin sağlık için güvenli olup olmadığıdır. Doğru kullanıldığında güvenlidir. Ketojenik diyetin ana dezavantajlarından biri, kan şekeri seviyelerindeki hızlı değişime yol açmasıdır.