İşsizlik Maaşı Şartları 2022

Çalışan biri kendi kusuru olmadan işten atılırsa- kendisine yol verilirse ve bu vakadan önce 3 yıl içinde 600 gün işsizlik sigortası pirimi yatırmışsa işsizlik maaşını belli aylarda alabilir. Bu kişinin 900 gün de sigorta yatırmış olması gerekiyor. Bu ödenek 300 gün veya 10 ay süre ile verilir. Sonra da kesilir. 3.500 lira maaş alan biri; bu şartları sağlayıp işsiz kalırsa kendisine 10 ay boyunca her ay 1.400 lira ödenir. 4.000 lira maaş alan biri ise 1.600 lira alır. En yüksek işsizlik maaşı nasıl hesaplanıyor sorusu da sık sorulan sorulardandır. Asgari ücretin maksimum yüzde sekseni oranı son noktadır.

İşsiz kalan birey; 600 gün kesintisiz çalışmışsa kendisine 6 aylık işsizlik maaşı verilir. 900 gün çalışmışsa 240 gün maaş verilir. 1080 gün çalışan kişiye de 300 gün olarak ( 10 ay) işsizlik maaşı bağlanır.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kişi şartları yerine getirmişse işten ayrılma belgesini 3 nüsha olarak alır. Bir tanesi iş verende kalır, diğer iş-kura gönderilir, son belge de işten çıkarılan kişide kalır. Bu iş iş verenin sorumluluğundadır. Eğer iş veren bu belgeleri hazırlamazsa kendisini cezalar bekleyecektir. Başvurunun gerçekleştiği ayın sonunda işsizlik maaşı da bağlanmaktadır.

İşsizlik Maaşı Nereden Alınır?

İşsizlik maaşı PTT şubelerinden, her ayın 5 ve sonrasında alınabilir.

Kimler işsizlik Maaşı Alabilir veya Alamaz?

Kişi deneme süreli işe alınıp işte çıkarıldıysa bu maaşı alamaz. Belirsiz süreli çalışıp istifa ettiyse alamaz. Belli sürede sözleşme imzalayıp sözleşmesi bittiyse; sözleşme yenilenmeyebilir. Bu durumda da işsizlik maaşı alamaz. Emekliliği gelen kişi de bu maaşı alamaz. Kadın işçi bir evlilik tesis etmek için işten ayrılırsa işsizlik maaşı alamaz. Çalıştığı iş yeri kapanırsa alabilir. Alınan iş bittiğinde veya toplu işten çıkarılma halinde de işsizlik maaşı alabilir. İşveren kişi iyi niyetli değilse ve bu tespit edilirse işten çıkarılma sonucunda mağdur işçi işsizlik maaşı alabilir. İşçi part time yarım zamanlı çalışıyorsa ve işten çıkarıldıysa, prim şartlarını yerine getirdiği sürece işsizlik maaşını alabilir.

İşsizlik Maaşının Kesilmesi

İşsizlik maaşı alan kişinin işsiz olduğu İşkur tarafından da bilinir ve kendisine iş bakılır. Eğer uygun iş bulunup teklif edildiği halde, işe gitmezse işsizlik maaşı kesilir. Bu kişinin işsizlik maaşı alırken öte yandan başka bir işte de çalışması tespit olunduğunda; işsizlik maaşı kesilir. Merak edilen bir diğer soru da işsizlik maaşına haciz gelip gelmeyeceği sorusudur. Kişi eğer işsiz kalıp işsizlik maaşı alıyorsa; bu maaşa haciz konulamaz.

buraya tıklayarak “En Yüksek Maaşlı Meslekler” konulu makalemizi okuyabilirsiniz.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1