İcra borcu olanların borçlarını ödeme noktasında ne yapacaklarını tam olarak bilememeleri yüzünden bazı mağduriyetler ortaya çıkıyor. İcra Borcu Yapılandırma ve Taksitlendirme Nasıl Yapılır sorusu tüm icralık olanlar için merak konusu… İcra borcunun ödenmesinin çeşitli yolları var.
İcra borcunun ödenmesi için öncelikle alacaklı tarafla anlaşmaya gidilir. Alacaklı taraf anlaşmak istemiyorsa; haciz sonrası olmak şartıyla; icra borcunuzu hiç kimseye danışmadan; alacaklının onayını da almadan, gidip icra dairesine 4 taksitte ödeyebilirsiniz. Diyelim ki icra borcunuz 10 bin lira ve siz bu parayı bir çırpıda ödeyemiyorsunuz. Borca da faiz işliyor. Ancak siz ödemek istiyorsunuz. Bu durumda sizin 4 taksit yapma imkanınız da bulunmuyor. Yani ayda 2.500 lira ödeme gücünüz yok ama 1.000 lira ödeme gücünüz var.
Bu durumda İcra Borcu Yapılandırma ve Taksitlendirme Nasıl Yapılır? sorusunun en can alıcı cevabı şudur: Borcunuzu hiç kimseye danışmadan her ay dosya numarasını dekontta açıklama kısmına yazmak şartı ile bulunduğunuz yerin icra dairesi banka hesabına yatırabilirsiniz. Ancak dekont kısmında hangi dosya için ödeme yaptığınız göstermeniz önemlidir. Dosya numaranız şöyle olabilir 2022/XYZT ve siz bu numarayı banka personeline vermelisiniz ek olarak şu açıklamayı yazdırmalısınız. “2022/XYZT numaralı icra dosyası ödemesidir” İşte her ay veya sizin belirlediğiniz takvime göre ne zaman giderseniz, ilgili dosyanın borcu bitene dek hep bu şekilde azar azar ödeme yapabilirsiniz. Bu iyi niyetli ödeme; haczi ve yapılacak işlemleri durdurmaz ama sizi binen faizlerden kurtarır borcu hafifletir.
Evden İcra Borcu Ödeme
İcra dairesine gitmeden de e-devlet sistemi üzerinden üyap vatandaş portalına giriş yaparak; sayfanıza ulaşabilirsiniz. Orada dosya sorgula sekmesine tıklayıp icra dosya sorgula dedikten sonra adınıza açılmış dosyaları tek tek görebilirsiniz. Her dosya için ödeme linki yer alıyor. Ödeme kısmına tıkladığınızda sanki bankaya gider gibi; kendi kartınızdan ilgili dosyanın ödemesini yapabilirsiniz. Ancak açıklama kısmına dosya numarası yazmazsanız, ödedikleriniz düşülemez. Çünkü ne amaçla yatırdığınız belli değildir. Evden İcra Borcu Ödeme işte bu kadar kolay olacak.
Banka Hesabına Bloke Nasıl Kaldırılır?
Değerli okurlar, banka hesabına bloke diye bir kavram yok; banka hesabınıza haciz kavramı vardır. O an ne kadar paranız varsa haczedilir ama siz yine banka hesabınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Her seferinde alacaklının yeniden bankadaki para için haciz talebinde bulunması gerekir. Bu problemi ortadan kaldırmak için, hem bankaya hem de icra dairesine ( bulunduğunuz yerdeki) dilekçe yazıp blokeyi kaldırma talebinde bulunabilirsiniz. Bankadaki paranıza o an haciz konar ve para çekilir. Bloke kavramı farklıdır. Bloke işleminde hem paranız orada kalır, hem çekemezsiniz hem de paranız borcunuzdan düşülmez. Eğer yatırdığınız para yüklü ise ve bloke konduysa bir avukata gidip durumu çözüme kavuşturabilirsiniz.