Friedrich Nietzsche’nin Biyografisi

Kısa bir Nietzsche biyografisine yer verdiğimiz bu makalemizi okuyarak Friedrich Nietzsche’nin biyografisi, hayatı, çalışmaları ve geçmişi hakkında kısa bir genel bakışa sahip olacaksınız. Nietzsche gençliği boyunca kimliğiyle mücadele etti. 1862’de “Kader ve Tarih” adlı bir makale yazdı ve tarihsel araştırmaların Hristiyanlığın merkezi öğretilerini doğrulamadığını savundu. Ayrıca David Strauss’un Life of Jesus’undan derinden etkilenmiştir. Liseden mezun olduktan sonra Nietzsche, Bonn Üniversitesi’nde teoloji ve klasik filoloji okudu. Başlangıçta babası gibi biri olmak istedi. Ancak daha sonra fikrini değiştirdi.

Friedrich Nietzsche, çalışmasında benliğin olumlanması kavramını ortaya koymaya çalışır. Güç istencinin olumlama ilkesi olduğuna ve yıkıcı kipler tarafından mümkün kılındığına inanır. Bu ilke, insanın hayatta kalması için gereklidir. Aynı zamanda varlıklarının nedenini de açıklar: varlığımızın anlamlı olduğuna inanmalıyız. Nietzsche’nin felsefesi bu fikirlere dayanmaktadır. Nietzsche’nin yaşam ve ölüm hakkındaki görüşlerini anlamak için biyografisini okumaya değer.

Friedrich Nietzsche’nin kız kardeşi Elisabeth, zengin bir Yahudi karşıtı olan Bernhard Forster ile evlendi ve ikisi birbirlerinin çalışmalarını ve itibarını etkilemeye devam etti. 25 Ağustos 1900’de öldü ve Leipzig yakınlarındaki Rocken’e gömüldü. Tüm insanlık için son derece etkili bir figürdü ve insan doğası hakkında inanılmaz derecede anlayışlıydı. Kendisi için ablasından daha önemli kimse yoktur.

Friedrich Nietzsche üzerine pek çok kitap var ve biyografisi onun karmaşık kişiliğini ve hayatını ortaya çıkaracak. Daha sonraki çalışmaları, hayatıyla yakından ilgili değildir, ancak kişisel deneyimlerinden türetilen kavramlar geliştirirler. Bu biyografi, yazılarının yanı sıra birçok kadınla olan kişisel ilişkilerini de içeriyor. Kadınlar konusunda tutkuluydu ama güzel ve zeki bir psikanalist olan Lou Andreas Salome’a ​​aşık oldu. Ancak onunla ilişkisi kısa sürdü ve sonrasında derin bir depresyona girdi.(Bknz Nietzche Ağladığında isimli kitap)

1878’de kapsamlı tıbbi tedaviler gördükten sonra Friedrich Nietzsche Basel’e döndü ve öğretmenlik görevine devam etti. 1871 yazında Nietzsche çok hastalandı ve kız kardeşi Johann Heinrich Koselitz ile bir evde yaşamak zorunda kaldı. Kız kardeşi ona çeşitli şekillerde yardım etti. Yıllar geçtikçe, ilk büyük eseri olan ‘Menschliches, Allzumenschliches, Ein Buch fur freie Geister’ı yazacak kadar iyileşti.

Felsefesi kültür araştırmalarına dayanırken, Nietzsche’nin yazıları kendi felsefesini yansıtıyordu. Yazıları genellikle ironik bir ton ve aforizmalar sergiler. Felsefesinin özü, çağdaş yaşamda otoriter bir güç olarak dinin reddedilmesidir. Yazar ayrıca bir insan hayatının değerine olan kişisel inancına dayanarak bir “süper-insan” veya bir “Übermensch” fikrini de destekledi.

Biyografi yazarı Elizabeth Gilbert, August Strindberg ve Friedrich Nietzsche gibi ünlü sanatçıların ödüllü biyografilerini yazan mükemmel bir yazardır. Avrupa dilleri ve kültürü konusundaki derin bilgisi, August Strindberg’deki son çalışmasında açıkça görülmektedir. Elizabeth Gilbert’in Nietzsche biyografisi herhangi bir kitapçıda bulunabilir. Nietzsche’nin biyografisi, hayatı hakkında birçok büyüleyici gerçek içerir.

Friedrich Nietzsche’nin biyografisi, birçok Nietzsche araştırmacısı için zorlu bir konudur. Yayıncılık işinde ağabeyinin yerine geçen Elizabeth Nietzsche, kocası Yahudi aleyhtarı bir siyasi hareketin önde gelen bir üyesi olduğu için sorunlu olarak görülüyor. Nietzsche anti-Semitizm’i “toplumsal bir sorun” olarak görürken, filozofun birçok tarihçisi Elizabeth’in kardeşinin itibarı üzerindeki etkisinin sorgulanabilir olduğunu savundu.

Ölmeliyiz der Nietzche, sonra da ekler: Fakat doğru zamanda! İnsan, hayatını dolu dolu yaşayınca, ölüm artık korkunç olmaktan çıkar. Ancak insan hayatını dolu dolu yaşamalıdır. Eğer yaşamamışsa ve başkalarının tasarladığı bir sıradan hayat yaşamışsa acılar ve çilelerle dolu zaman geçirmişse, bu kişi yaşamamıştır ve ölüm onun için korkunç olacaktır.

Zihinlere çivi gibi çaktığı bir düşüncesi daha vardır Nietzche’nin… Der ki doktoruna” günün birinde bir şeytan, gelip sana derse ki; sen şu an yaşadığın kötü hayatının sonsuza kadar tekrar tekrar edeceğini ve kısır döngünün sonsuza kadar gideceğini söylerse ne yaparsın? Ya da mutsuzluğun sonsuza kadar devam edecek derse?” Evet bu kısır döngüden kurtulmak için ipleri kendi eline almalı ve radikal kararlar vermelisin. Kendi hayatının patronu kendin olmalısın. Başkalarının yönlendirmesi ile değil, sırf sen istediğin için yaşamalısın.

Tüm varoluşçu filozofların, insanı sürüklediği yer; ucu bucağı olmayan derin bir dehlizdir. Varoluşçu filozoflarda genel bir karanlık bakış, karamsarlık, umutsuzluk, kaos hakimdir. Hayatın hiçbir anlamının olmadığını savunan Nihilizm felsefesi de ünlü filozofun düşüncelerinin derinliklerinde saklanmaktadır. Her fırsatta da karamsarlığı tetikleyen budur. Hayatın ve dünyadaki bu maceramızın hiçbir anlamı yoktur düşüncesi çok korkunç olduğu için; insan bu sınırsız karanlığa dalmak yerine; zihnini rahatlatmak için ve yaşamaya katlanmak için, kendince hayatı anlamlandırmaya çalışır. Gerçekte ise yaşam, tamamen anlamsızdır der.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
1