Emekli maaşları 3 farklı döneme göre hesaplanmaktadır. Herkes emekli olduğunda kaç lira emekli maaşı alacağını merak ediyor. Prim gün sayısı başlama yaşı ve değişen yasalara göre farklı belirlenir. Kişi çalıştığı 3 döneme göre hesaplamalar yapılarak maaş alır. 2000 öncesi ve 2000-2008 arası ve 2008 sonrası dönem olarak 3 farklı dönem söz konusudur. Kişi çalışırken brüt maaşı ne kadar ise bunun yüzde 37.5’i kadar emekli maaşı alır. Yatırılan prim tutarınca da maaş bağlanır.
Günümüzde emekli maaşları yeni emekli olanlar için oldukça düşüktür piyasa şartlarına göre emeklilerin büyük çoğunluğu ek işler yapmaya yönelmektedir. 2000 yılından önce hesaplanan taban aylık katsayı oranları bu söz konusu 3 dönemde farklı hesaplanmaya başladı.2008 yılından sonra çalışmaya başlayan ve primlerini yatıran biri; yatırdığı prim kadar ( ortalama asgari ücretin yüzde otuz yedisi kadar) emekli maaşı alır. Söz gelimi 2010 yılında prim yatırmaya başlayan ve 50 yaşında olan bir birey; 15 yıl prim yatırdıktan sonra, emekliliğe hak kazanacak ve ödediği prim tutarınca maaş alacaktır. Bu durumda 65 yaşında maaş almaya başlayacak olan bu kimse; 80 yaşına kadar sadece ödediği kadarını devletten geri alacaktır. 80 yaşından sonra yaşamaya devam ederse; bu süreden sonraki alacakları hep kar olacak.
Emekli Maaşlarının Cazip Oranlara Çekilmesi Gerekiyor
Bugün asgari ücretin brüt tutarı 6.471 lira ise bunun yüzde 37.5’i olan 2.426 lira emekli maaşı alınması söz konusudur. Gerek yaş şartının ötelenmesi gerekse emekli maaş tutarının azaltılması nedeni ile kayıt dışı çalışmaya yönelen ve 900 lirayı geçen prim tutarını elden almak isteyen çalışan sayısı fazlalaştı. Emekli olmayı ve emekli maaşını cazip bulmayan bu kesimin; kayıt altına alınması ve sisteme kazandırılması gerekiyor. Bunun için de emekli maaşlarının emekliyi geçindirecek ve rahatlatacak rakamlara ulaşması gerekiyor.
Ne Zaman Emekli Olacağım?
Emekli olmak her çalışanın hayali; SSK Bağ-kur ve emekli sandığı olmak üzere 3 farklı yerden emekli olabiliyorsunuz. Bu kurumlara karışık olarak ödeme yaptıysanız son 3.5 yılınız boyunca hangi kuruma prim ödediyseniz; o kurumdan emekli olabilirsiniz. (2.520 gün içinde ) emeklilik şartları kadınlar için 20 yıl prim yatırmış olmak, erkekler için 25 yıl prim yatırmış olmak olarak düzenlendi.
- Prim gün sayısı
- Sigortalılık Süresi
- Yaş
İstenen ve bakılan 3 kriterdir. Hayatı boyunca asgari ücretle çalışan insanların 2008 yılından sonraki emeklilik sürecinde alacakları emekli maaşı son derece düşüktür. Herkes emekli olmak için, yatırdığı prim gün sayısına bakarak ve yaşına bakarak ne zaman emekli olabileceğini hesaplayabilir. 2008 sonrası her bireyin yatırdığı prim kadar emekli maaşı olacaktır. Ayrıca erkekler 25 yıl hizmet vermeli kadınlar ise 20 yıl boyunca prim yatırmış olmalıdır. Erkekler için yaptıkları askerlik süresince de askerlik borçlanması yaparak bu süreyi de emekliliğe eklemek şansları var.
buraya tıklayarak “İşsizlik Maaşı Şartları 2022” konulu makalemizi okuyabilirsiniz.