Bu makalede, diyabet ve hamilelik arasındaki bağlantıdan söz etmek istiyoruz. Bu hastalık aynı zamanda preeklampsi ve ölü doğum gibi gebelik komplikasyonlarıyla da ilişkilidir. Hamileyseniz, hamilelik sırasında kan şekeri seviyenizi düşürme konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Ayrıca, yüksek tansiyonu da önleyecek yöntemler ve tedaviler uygulamak gerekiyor.
Hamilelik Sırasında Düşük Kan Şekeri Seviyeleri
Gestasyonel diyabet genellikle doğumdan hemen sonra normale dönerken, tip 2 diyabet geliştirme riski taşıyor ne yazık ki… Kadının hamilelik sırasında kan şekeri yüksek olmaya devam ederse, sık kan şekeri kontrollerine olan ihtiyacı artıracaktır. Gestasyonel diyabet belirtileri kadından kadına değişebilir, ancak aşırı susama ve sık idrara çıkma en belirgin işaretlerdir. Gestasyonel diyabetin gelişim ihtimalini minimize etmek için, hamilelik sırasında erken ve düzenli olarak kontrollerden geçmek gerekiyor.
Diyabetli kadınlar hamilelik sırasında fast food beslenme alışkanlıklarını bırakmalılar. Hamile kadınlar haftada en az 150 dakika egzersiz yapmalıdır. Kuvvet egzersizleri haftada en az iki kez yapılmalıdır. Kan şekeri seviyeleri stabil değilse, doktor durumu kontrol etmek için ilaç yazar. Bu ilaçlar, insülin enjeksiyonları veya metformin tabletleri içerebilir. İlacın hamilelik süresince her şey yoluna girene kadar gerektiği kadar alınması gerekecektir. Kadın tip 2 diyabetli hamileyse, halihazırda insülin kullanıyorsa oral ilaca geçebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar hamileliğin geri kalanında insülin üzerinde kalmayı tercih eder. İyi haber şu ki İlaç anne sütüne geçmez.
Preeklampsi
Gebe kadınların yüzde sekizini etkileyen bir multisistem bozukluğu olan preeklampsi, şiddetli perinatal morbidite ve mortalitenin en yaygın nedenlerinden biridir ve her yıl 50.000’den fazla anne adayının ölümüne yol açıyor. Hamilelik fizyolojik bir insülin direnci dönemi olarak kabul edilirken, preeklampsinin etkileri posteklampsi fazında da devam edebilir. Bu alanda çalışan araştırmacılar ilginç bilgilere ulaştılar. Örneğin preeklampsi ve müteakip diyabet arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için meta-analizler yaptılar ve preeklampsi ile gelecekteki diyabet arasında önemli bir ilişki olduğunu gösterdiler.
Ölü Doğum
Diyabetli kadınlarda ölü doğum riskini birçok faktör etkilerken, hamilelik sırasında kan şekeri seviyesi, bunlar arasında en önemlilerinden biridir. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, diyabetli kadınlarda ölü doğum yapma riski, diyabeti olmayan kadınlara göre dört kat daha fazlaydı. Araştırmacılar olası stratejileri belirlemek için maternal, fetal ve doğum özelliklerini ve ölü doğum zamanlamasını incelediler. Bulgular, gestasyonel diyabetin ölü doğum için önemli bir risk faktörü olduğunu göstermektedir. Tip 1 ve tip 2 diyabetli annelerde ölü doğum oranı yüksektir ve her coğrafyada ortalama olarak aynıdır.
Diyabetli Hamile Kadınlarda Egzersiz Yapmak
Hamileyken egzersiz yapmayı planlıyorsanız, egzersiz yönergeleri hakkında doktorunuzla görüşün. Genel olarak, günlük 15 ila 30 dakika arasında değişen orta derecede egzersiz yapılabilir. Egzersiz programınız güvenli olmalı, yorucu olmamalı ve size zarar vermemelidir. Hamile kadınların yapabileceği çok farklı egzersiz türleri var. Doktorunuz hamilelik sırasında fiziksel aktiviteyi onaylarsa, üçüncü trimesterde insülin enjeksiyonlarından kaçınabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak, hamilelik sırasında kazanılan ve doğumdan sonra da kalabilecek fazla kiloların azaltılmasına yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz, yorgunluğu azaltabileceği ve daha enerjik hissetmenize yardımcı olabileceği için hamile bir kadının sağlığı için de mükemmel bir çözüm yoludur.
Hamilelik Sırasında Diyet
Hamilelik sırasında diyabet yönetimi söz konusu olduğunda, diyetinize özellikle dikkat etmeniz gerekecektir. İster hamile olun ister şeker hastası olun, vücudunuzun büyümesi için ihtiyaç duyduğu besinleri almalısınız. Bunun için çeşitli yiyecekler yemelisiniz. Diyet önerileri konusunda rehberlik almak ve diyabet ilaçlarınızı doktorunuzla görüşmek için yine doktorunuza danışın.