Çocuklarda Atopik dermatit nedir nasıl oluşur ve atopik dermatit tedavisi hakkında hazırladığımız bu yazımızda bu hastalığı tanıyacağız: Atopik dermatit kırmızı, kuru ve iltihaplı cilde neden olan bir cilt hastalığıdır en kısa tanımıyla.. En sık çocuklarda görülür ancak her yaşta gelişebilir. Hastalık, düzenli olarak alevlenme eğilimindedir ve bulaşıcı değildir. Atopik dermatiti olan çocuklar, astım ve diğer ilgili durumlara yol açabilecek gıda alerjileri ve saman nezlesi geliştirme riski altındadır.
Atopik dermatit Tedavisi
Atopik dermatit için bilinen bir tedavi yoktur, ancak tedavi seçenekleri arasında düzenli banyo yapmak ve yumuşatıcılar kullanmak var. Durum erken yakalanırsa, çocuk uygun bakımla düzelebilirken, kronik vakalar kalıcı yara izine yol açabilir. Atopik dermatitli çocuklar zamanla iyileşebilirken, güneş ışığına uzun süre maruz kalmak cilt kanserine yol açabilir. Atopik dermatiti olan çocuklar tahriş edici maddelere maruz kalmaktan kaçınmalı ve mümkün olduğunca evde serin yerde kalmalıdır. Yüksek nem, toz tetikleyicidir ve bundan kaçınılmalıdır.
Atopik dermatit için en iyi tedavi, buna yol açacak faktörlerin ortadan kaldırılması cildin nemlenmesinin sağlanması ve hasta eğitimini içerir. Ayrıca fototerapi ve sistemik tedaviyi de içerebilir. Tedavi durumu kontrol altına alamazsa, çocuk bir doktor tarafından düzenli olarak izlenmelidir. Atopik dermatit, bireyin yaşam kalitesini de etkileyebilir.
Atopik dermatit, bahar aylarında alerjenler tarafından tetiklenebilir. Bu cilt rahatsızlığı olan çocuklar cilt bakım ürünlerine, topikal ilaçlara ve hatta giysilere karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. Kabarcıklara ve yaralara dönüşebilen kırmızı, kuru, kaşıntılı cilt lekeleri ortaya çıkar. Şiddetli vakalarda cilt enfeksiyonlarına yol açabilir. Atopik dermatit tedavisi kaşıntıyı hafifletmeyi ve enfeksiyon riskini azaltmayı amaçlar.
Çocuğunuz orta veya şiddetli atopik dermatit geliştirmişse doktorunuz günde iki kez düşük potensli topikal kortikosteroidler reçete edebilir. Bu tedavilere durumun ciddiyetine bağlı olarak 16 hafta devam edebilir. Topikal kortikosteroidlere ek olarak immünosupresanlar ve biyolojik ilaçlar verilebilir.