Sık rastlanılan ve aynı sıklıkta araştırılan boğaz kuruluğu neden olur? Salgın hastalık çağında yaşıyor olmamızın verdiği kaygı hali, vücudumuzdaki her türlü değişikliği daha yakından gözlemlememize neden oluyor. Yakından gözlemlediğimiz ve farklı hastalıklarla ilişkilendirebileceğimiz boğaz kuruluğu nedenleri arasında sigara, stres gibi günümüz bilindik etkileri olduğu gibi bazı viral ya da bakteriyel hastalıklara da işaret eden nedenler de olabilir. Sizin için boğazda kuruluk neden olur sorusunun cevaplarını derledik.
Boğaz Kuruluğu Neden Olur?
Üst solunum yoluna dahil olan boğazda kuruluk için çok fazla neden sayılabilir. Kimileri ciddiye alınması gereken problemlere işaret ederken kimileri ise çok kısa süreli geçici hallerin belirtileridir.
· Ses Telleri ve Boğazın Yoğun ve Sert Kullanımı
Bir çeşit meslek hastalığı da denilebilir. Özellikle öğretmenlerde sık görülür. Pastiller, ılık içeceklerle rahatlama sağlanabilir. Bunun yanında sigara kullanımı da ses telleri ile birlikte boğazınızı yorar ve kurutur.
·Stres ve Kaygı Bozukluğu Halleri
Yoğun stres altında, kaygı ve endişe durumlarında ilk hissedeceğiniz fiziksel sıkıntılardan biri boğaz kuruluğu olacaktır.
· Soğuk Algınlığı
Soğuk algınlığının öncü semptomlarından biri boğaz kuruluğudur. Eğer kuruluk ile birlikte yanma ve kaşınma da hissediyorsanız muhtemelen soğuk algınlığınız tam olarak ayyuka çıkmak üzeredir. Doktorunuza danışabilir ya da basit bitki çayları ile durumu bir nebze olsun hafifletebilirsiniz.
· Hormonsal Sıkıntılar
Genellikle kadınların menopoz döneminde karşılaştığı sıkıntılardan biri de boğaz kuruluğudur. Menopoz döneminde östrojen hormonu azalma eğilimindedir. Östrojenin vücuttaki su dengesi ile de ilişkisi bulunur. Azalan hormon nedeni ile mukoza tabakasında kuruluk meydana gelir.
· Farenjit
Farenjit yani boğaz iltihaplanması durumlarında boğaz kuruluğu da kaçınılmazdır. Bol su tüketmek durumu hafifletmek için yegane yollardan biridir.
·Su Kaybı
Yoğun su kaybına neden olacak bir aktivite gerçekleştirdiyseniz, aşırı sıcak bir ortamda fazlası ile terlediyseniz, vücudunuz çok miktarda su kaybedecekti. Bu su kaybı da boğaz kuruluğuna sebep olacaktır.
· Tükürük Bezi Kaynaklı Problemler
Tükürük bezleriniz yeterince çalışmıyorsa ağız ve boğaz içinin olması gerektiği gibi nemlendirilmesi de mümkün olmayacaktır. Bu şekilde zayıf çalışan tükürük bezleri ağız ve boğaz kuruluğu neden olur sorusunun cevabı olabilir.
· Solunum Sorunları
Çeşitli sebeplerle gündüz ya da gece nefes almakta yaşadığınız sorunlar boğaz kuruluğuna da neden olacaktır. Burundan alınan nefes ile hava nemlendirilerek ciğerlere iletilmektedir. Ağızdan nefes almak ve benzeri solunum güçlükleri boğaz kuruluğunu da artıracaktır.
· Hastalık Kaynaklı Boğaz Kuruluğu
Boğaz kuruluğu bağışıklık sistemini ya da tükürük bezlerini etkileyen bazı hastalıkların habercisi olabilir. Eğer endişeniz bu yönde ise kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.
Gece Boğaz Kuruluğu Neden Olur?
Gece boğaz kuruluğu neden olur araştırmamızın sonucunda birkaç temel sebep öne çıkıyor:
- Gece ağzı açık uyumak
- Geniz eti problemleri
- Rahatsız uyku pozisyonları
- Mevsimsel alerjiler
- Soğuk algınlığı
- Yeni başlayan bademcik iltihabı
- Uyunan ortamın aşırı kuruluğu
- Horlama
- Uyku apnesi
- Uyku öncesi tüketilen gıdalar
Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir?
Boğaz kuruluğunuzun sebebi mevsimsel ya da bağışıklık sisteminizi etkileyen bir hastalık değil ise birkaç basit önlemle boğaz kuruluğunuzu giderebilirsiniz.
- Tükettiğiniz gıdalara dikkat edin.
- Özellikle kahve tüketimi azaltılmalı.
- Vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını mutlaka tüketin.
- Uykunuzu aldığınızdan emin olun.
- Boğazınız kuruduğu anda su içebilir, şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
- Hafif boğaz rahatsızlıklarında pastil kullanabilirsiniz.
- Özellikle yattığınız odanın neminin yeterli olmasına dikkat edin.
- Basit bitki çaylarını tüketebilirsiniz.
Boğaz kuruluğu neden olur sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Ciddi ve uzun süre geçmeyen durumlarda mutlaka doktorunuzla görüşün. Boğaz kuruluğuna neden olan durumlardan biri olan bademcik iltihabına dair bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.