Kansızlık hastalığı olan her kadında regl ağrıları artar. Anemi adet ağrısına neden olur mu? Bu soru kansızlık hastalığına maruz kalan bütün kadınların sorduğu bir sorudur ve dünyada 5 kadından birini etkileyen yaygın bir sorudur. Menoraji adı verilen ağır dönemler genellikle düşük demir seviyelerinin bir sonucudur. Demir oranı düşük beslenme programını alışkanlık edinenlerde bu sorun sık görülebilir. Neyse ki, uygun tedavi yöntemleri vardır ve normal kan demir seviyelerine dönüş mümkündür. Bu yolları açıklamadan önce demirin öneminden bahsetmemiz gerekiyor.
Demir Azalırsa Kan da Azalır
Demir, kaybedilen besin seviyelerini yenilediğinden, kanama döngüsü sırasında demir açısından zengin beslenmek gerekiyor. Vejetaryen olmayanlar için kırmızı etler, kümes hayvanları iyi demir kaynaklarıdır ancak ölçülü olarak tüketilmelidir. Ispanak ve çemen otu gibi yeşil yapraklı sebzeler de demir açısından zengindir. Bazı ilaç türleri de krampları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazı kadınlar ayrıca anti-inflamatuar ilaçlar alırlar.
Çoğu kadın için adet dönemleri normal olsa da ağır kanama ciddi bir duruma işaret edebilir. Kanama 7 günden fazla sürerse, kansızlık belirtileri göstermeye başlarsınız. Bazı kadınlarda menoraji, endometriyal dokunun uterusun kas duvarını istila ettiği bir durum olan endometriozis durumu söz konusudur. Sebep ne olursa olsun, kadınlar herhangi bir anormal kanama fark ederlerse jinekolog doktora başvurmalılar.
Anemi belirtilerine ne sebep olur, bu duruma düşük kan demir seviyeleri neden olur. Hemoglobin konsantrasyonunuz desilitre başına 12 gramdan azsa, vücudunuzda kansızlık var demektir. Demir eksikliği anemisi de ağır adet kanamasına neden olabilir. Anemi olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu kan testi yaptırmaktır. Bu testin sonuçları negatifse, doktorunuz hemoglobin seviyenizi yükseltmek için bir ilaç reçete edebilir.
Anemi semptomları düşük demir seviyesine bağlanabilir. Demir eksikliği yorgunluk ve solgunluğa neden olabilir. Anemisi olan kadınların ağrılı dönemler yaşama olasılığı erkeklerden daha fazladır. Hamilelik sırasında, adet döngüsü sırasında yeterli demir eksikliği olan kadınlar da anemi riski altındadır. Jinekoloji uzmanı doktor, kanı test ederek aneminin demir seviyesini kontrol edebilir. Test normale dönerse, döneminiz düzelmelidir.
Daha ileri üreme çağında, menoraji genellikle fibroidler, polipler veya adenomyozis gibi uterus patolojisinin sonucudur. Menorajinin diğer nedenleri arasında kanama bozuklukları, menarş ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileri nedeniyle oluşurlar. Orta yaşlarda bir kadının böbrek veya karaciğer hastalığı varsa da anemi oluşabilir. Bu durumlarda, hemoglobin seviyeleri, vücudunun yeterli progesteron üretmesi için çok düşük olabilir.
Anemi belirtileri her zaman belirgin değildir. Bazı kadınlar anemi belirtileri göstermeden yaşamlarını sürdürürler ve bazıları bunun farkında bile olmayabilir. Anemi, vücudun yeterli hemoglobin üretmemesine neden olan kalıtsal bir durumdur. Bu durumlarda kırmızı kan hücreleri daha az aktif hale gelerek kramplara ve ağrıya neden olur. Ancak dikkatli yemek planlaması da dahil olmak üzere bu sorunun üstesinden gelmenin yolları vardır.
Anemi Türleri
Birçok farklı anemi türü vardır. Bazılarına B12 vitamini ve demirden yoksun beslenme alışkanlığı neden olabilir. Diğer anemi türleri, folat olarak da bilinen folik asit eksikliğinden kaynaklanabilir. Başka bir tip anemi, kırmızı kan hücrelerinin üretimini engelleyen kronik bir durum nedeniyle ortaya çıkan hemolitik anemidir. Anemi, anemi veya kan kaybıyla ilgili diğer sağlık durumlarından da kaynaklanabilir.
Ağrınızın, halsizliğinizin ve sık sık geçirdiğiniz krampların nedeninin anemi olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza söyleyiniz, doktor ultrason yapacak ve rahminizin iç tabakasını demir eksikliği belirtileri açısından kontrol edecektir. Semptomlar devam ederse, tedavi diyet değişikliklerini ve demir takviyesini içerecektir. Hemoglobin seviyeleriniz normale dönse bile ilaçları almaya devam etmelisiniz. Demir açısından zengin gıdalarca yüksek bir beslenme programı, kendinizi daha iyi hissetmenize ve aylık döngünüz boyunca daha az sorun yaşamanıza yardımcı olabilir.
ABD’de Michigan Üniversitesi’nde 2002’de yapılan bir araştırma, ergen kızlarda hemoglobin seviyesi ile adet ağrısı semptomları arasındaki ilişkiyi inceledi. Anemi, diğer semptomların yanı sıra konsantre olma yeteneğinin azalmasına, öğrenme başarısının düşmesine ve hafızanın bozulmasına neden oluyor. Çalışma, hemoglobin seviyeleri ve adet ağrısı hakkında veri elde etmek için kapalı anketler kullandı. Araştırmacılar genç kızları iki kategoriye ayırdı: orta derecede anemisi olanlar ve şiddetli anemisi olanlar…
Demir Besin Kaynakları
Demir, et ve süt ürünlerinde kolaylıkla bulunmaktadır… Yeterli demir almanın en iyi yolu, C vitamini yönünden zengin besinlerin yanı sıra bol miktarda C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketmektir. Ayrıca kahve ve çayda genellikle demir emilimini engelleyebilecek fitatlar bulunur.